HOEDWEETJES

MATERIALEN

Vilt: Vilt wordt gemaakt door het in elkaar draaien van wol, cashmier, bever- of konijnenhaar onder invloed van vocht en warmte. Hierdoor ontstaat er een vrijwel waterdichte maar toch ademende dikke stof. Hoe lichter (in gewicht) de haren zijn die gebruikt zijn voor het maken van het vilt hoe mooier en soepeler de kwaliteit van het vilt.

Sisal: Fijn gevlochten stro dat na verving gebruikt wordt voor het maken dameshoeden. Er zijn hierin een aantal verschillende kwaliteiten afhankelijk van hoe fijn de structuur is zoals parasisal, brasil, buntal, etc.

Panama: Een fijn gevlochten maar ongeverfde strokwaliteit gemaakt van palmvezel die voornamelijk wordt gebruikt voor het maken van herenhoeden. Er zijn een groot aantal verschillende structuren van zeer fijne oprolbare tot grovere kwaliteiten. Daarnaast worden er ook hoeden gemaakt van het vergelijkbare materiaal Parabuntal en Bandstro (fijn gevlochten maar ongeverfde stro).

Sinamay: Gevlochten stro met een open structuur. Wordt gebruikt voor dameshoeden en als garneringsmateriaal.

MATEN METEN

Het opmeten van uw hoofdmaat doet u door met een textielcentimeter de omtrek van uw hoofd te meten. De textielcentimeter laat u dan een vingerdikte boven de oren en wenkbrauwen lopen. De gemeten aantal centimeters is dan de maat. Dus gemeten 57 centimeter is dus maat 57. Houdt u er rekening mee dat de meeste hoofddeksel de neiging hebben om te krimpen (warmte van uw hoofd veroorzaakt krimp), dus kies liever iets te groot dan te klein. De meeste artikelen lopen van maat 55 tot en met 62, of van small tot en met extra large.

maat 55 small
maat 56 small
maat 57 medium
maat 58 medium
maat 59 large
maat 60 large
maat 61 extra large

ONDERHOUD EN TIPS

Uw vilthoed kunt u met een kledingborstel en wat stoom (d.m.v. fluitketel op het fornuis) opborstelen en weer in model brengen. Het verwijderen van vlekken kunt u doen door een stukje oud hard brood voorzichtig over de vlek te schuren. Let wel; vet- en vloeistofvlekken zijn niet te verwijderen.

Alle hoeden, petten en mutsen gemaakt van wollen geweven stoffen kunt u reinigen door ze te wassen in koud sop. Pas op: het is zeer goed mogelijk dat hierdoor krimp kan optreden.

Hoeden gemaakt van stromaterialen zijn kwetsbaar in de regen.